Menu


Forside
Henvendelse
Ydelser
Links
Procedurer
Patienthåndtering
Patientinfo
Gynækologisk helbredsundersøge
Abortus Habitualis
Celleforandringer 1
Endometriose
Celleforandringer 2 (Kræftens bekæmpelse)
Irritabel tyktarm
Knogleskørhed
Kønsvorter
Overvægt og fedme
Parvovirus B19
PCOS
P-piller - hvordan vælger man?
Præmenstruelt syndrom PMS
Spontan abort
Urin inkontinens
Øget hårvækst
Hormonbehandling efter menopausen 2
Kliniske forløb
MSRA
E-Ydelser

POLYCYSTISK OVARIE SYNDROM

 

Ansvarlig: Sven O. Skouby. Revideres løbende og sidst 1. januar 2017, ajourføres kun ved større rettelser. Til: Patientorientering

 

DEFINITION

En kvinde har PCOS i en eller anden grad, hvis hun opfylder 2 af nedenstående 3 betingelser

 

  1. Polycystiske ovarier, dvs. forstørrede æggestokke (ovarier) med mange (poly) små ægblærer (cyster)
  2. Mere end 35 dage mellem ægløsningerne
  3. For mange mandlige kønshormoner

 

HYPPIGHED

PCOS er ret almindeligt. Mindst 5 % af alle kvinder har PCOS, men i virkeligheden er hyppigheden formentlig meget større måske helt op til 20 %. PCOS er ikke en sygdom, men snarere en variant af det normale.

  

SYMPTOMER

Kvinder med PCOS søger typisk læge enten pga. de kosmetiske gener, overvægt, barnløshed eller pga. uregelmæssig cyklus.

 

Få, færre eller ingen ægløsninger gør det vanskeligere at blive gravid. Hvis der kræves 4 ægløsninger, for at opnå graviditet, og der kun er 2 ægløsninger om året, så må det jo i sagens natur tage mindst 2 år, før graviditeten indtræder. Hertil kommer, at nogle kvinder med PCOS pga. smerter og øget udflåd oplever ægløsningen som frastødende, og som noget, der i hvert fald ikke inviterer til det samleje, som ellers kunne have resulteret i graviditet.

Menstruations-cyklus er forlænget til mindst 5 uger, men der kan også gå måneder og i de sværeste tilfælde år mellem menstruationerne. Mange har aldrig haft en regelmæssig cyklus på 28 dage. Hos andre er den uregelmæssige cyklus tilsyneladende et nytilkommet fænomen. I virkeligheden har disse kvinder bare en let PCOS, som først slår igennem med en i øvrigt upåagtet vægtstigning.

Kvinder med PCOS har lettere ved at øge i vægt og har lettere til fedme. På den anden side er normal-vægtige kvinder med PCOS typisk aktive idrætsudøvere. Overvægt og fedme forværrer PCOS. I de letteste tilfælde bryder PCOS som sagt først frem, i og med kvinden øger i vægt for eks. når hun holder op med at dyrke idræt. I de letteste tilfælde er der altså en glidende overgang mellem PCOS med symptomer og PCOS uden symptomer.

Mange mandlige kønshormoner fører til uren hud (acne) og øget hårvækst. Det kræver dog, at kvinden i denne henseende er modtagelig for mandlige kønshormoner. Det er jo heller ikke alle mænd, som kan få skæg, eller som får bumser. Mange mandlige kønshormoner øger også muskelmasse og muskelstyrke, og samtidig stimuleres kvindens lyst og trang til idræt og konkurrence. Det er altså ikke tilfældigt, at PCOS er overrepræsenteret blandt kvindelige idrætsudøvere.

 GYNÆKOLOGISK UNDERSØGELSE

Gynækologisk ultralydundersøgelse viser polycystiske ovarier, dvs. forstørrede ovarier med mere end 12 små randstillede ægblærer (cyster / follikler).

 

Ultralydbillede af PCOS                                                                     og normalt ovarium

 

 

BLODPRØVER

 

 

Laboratorieundersøgelser ved PCOS

 

 

AMH                           Forhøjet

FSH

Normal

Ratio LH / FSH

Forhøjet

Testosteron

Forhøjet 

Insulinfølsomhed

Nedsat 1)

Prolaktin

Normal

TSH

Normal

17-OH-Progesteron

Normal 

1) måles normalt ikke

 

De overordnede kønshormoner FSH (follikelstimulerende hormon) og LH (luteiniserende hormon) udskilles af hypofysen. FSH stimulerer ægblærens (cystens / folliklens) vækst frem mod ægløsning, mens LH fremkalder ægløsning. En almindelig ægløsningstest måler for eks. LH i urin. Ved PCOS er FSH normal, og LH er typisk dobbelt så høj som FSH.

 LH stimulerer også produktionen af mandligt kønshormon bl.a. testosteron i ovarierne. Fordi LH er højere ved PCOS, producerer PCOS-ovarierne også mere testosteron. Dette fører i sin tur til uren hud, øget hårvækst og øget muskelmasse. PCOS er som sagt hyppigere blandt kvindelige atleter. Det mandlige kønshormon giver dem både den nødvendige muskelmasse og muskelstyrke og den psyke, som giver dem lyst til at slås og konkurrere.

Kvinder med PCOS har lettere ved at øge i vægt og sværere ved at tabe sig end kvinder uden PCOS. Det skyldes nedsat følsomhed for insulin. Ingen ved rigtig, hvorfor følsomheden for insulin er nedsat. Insulin er nødvendigt for cellernes optagelse af sukker. I værste fald fører nedsat følsomhed for insulin til sukkersyge (type 2 diabetes eller gammelmands-sukkersyge).

Prolaktin (mælkehormonet), TSH (thyreoideastimulerende hormon - det overordnede stofskiftehormon) og 17-OH-progesteron måles for at udelukke tilstande (henholdsvis hyperprolaktinæmi, stofskifteforstyrrelser og en binyresygdom), som til forveksling ligner PCOS, men som skal behandles på en helt anden måde.

 

PROGNOSE

PCOS brænder med tiden ud af sig selv formentlig fordi ovariernes indhold af æg med tiden mindsker under et kritisk niveau. Måske er PCOS når alt kommer til alt blot naturens måde at beskytte kvinden mod flerfoldsgraviditeter pga. alt for mange æg i ovarierne.

 

Kvinder med PCOS og især overvægtige kvinder med PCOS er disponeret til type 2 diabetes. Overvægtige kvinder med PCOS er måske også disponeret til åreforkalkning, forhøjet blodtryk, hjertesygdom, knogleskørhed (osteoporose) og kræft i livmoderen (corpus cancer). Under alle omstændigheder kan alle disse sygdomme forebygges, og de forebygges først og fremmest gennem at undgå overvægt og fedme.

 

BUDSKABER

Der er 3 vigtige budskaber, som en kvinde med PCOS skal tage stilling til.

 1.    Barnløshed

2.    Prævention

3.    Fedme

Kvinder med PCOS har som udgangspunkt sværere ved at opnå graviditet end kvinder uden PCOS. Derfor skal de søge læge inden de går i gang med projektet. Man kan angribe problematikken på flere måder.

  • En stigende vægtkurve skal vendes uanset vægten.
  • Overvægtige kvinder med PCOS har lettere ved at opnå og fastholde vægttab under behandling med Metformin.
  • Metformin-behandling af kvinder med svær PCOS (dvs. uden ægløsninger), kan uanset vægten i løbet af nogle måneder fremkalde  ægløsninger.
  • Ophør med P-piller udskydes, til der er skabt det nødvendige overblik over parrets fertilitet (sædkvalitet, undersøgelse for PCOS som beskrevet ovenfor, undersøgelse af passagen i æggelederne).
  • P-piller i 2-3 måneder øger chancen for graviditet. Kvinder med PCOS bliver nemlig typisk gravide af sig selv lige efter ophør med P-piller eller lige efter en abort. Årsagen er et mere gunstigt hormonelt miljø uden for meget mandligt kønshormon under indtagelse af P-piller.

·         Hormonstimulation med klomifen citrat (Pergotime tabletter) virker kun i de letteste tilfælde af PCOS

  • Typisk stimuleres derfor med FSH, som virker direkte på ovarierne. FSH har ikke andre virkninger og bortset fra overstimulation derfor heller ikke bivirkninger. Men mange oplever alligevel, at de ændrer sig under FSH behandling. Det skyldes enten stress – og fertilitetsbehandling er meget stressende - eller en naturlig effekt af egne kvindelige kønshormoner som resultat af FSH stimulationen.

Kvinder med PCOS, som ikke planlægger graviditet, har det samme behov for sikker prævention, som alle andre kvinder. Det gælder også ved svær PCOS, hvor der næsten ikke forekommer ægløsninger. Grunden er, at der alligevel ind imellem kommer en ægløsning. Jeg anbefaler P-piller af 3 grunde. (i) P-piller øger som sagt chancen for graviditet, og (ii) P-piller sikrer en mere fordelagtig hormonbalance med normal LH og mandligt kønshormon. (iii) Derved modvirker P-piller også øget hårvækst og uren hud.

Kvinder med PCOS skal undgå overvægt, dvs. BMI = Body Mass Index = vægten i kg divideret med højden i m2 skal være mindre end 25 kg/m2. Fedtvæv, som er under opbygning, udskiller masser af giftige hormoner, hvad fedtvæv under nedbrydning ikke gør. Overvægt forværrer derfor PCOS og øger risikoen for sukkersyge og hjerte-karsygdomme, og overvægt er også den største risikofaktor, når det gælder brystkræft.

Det gælder om at vende vægtkurven. Hastigheden, hvormed vægten reduceres, er derimod underordnet. Kalorieindtagelsen skal reduceres og kalorieforbruget skal øges, altså en fornuftig diet og mere motion. Så enkelt er det faktisk.

  Ny Østergade 5, 1.sal 1101 Kbh. K