Menu


Forside
Henvendelse
Ydelser
Links
Procedurer
Patienthåndtering
Patientinfo
Gynækologisk helbredsundersøge
Abortus Habitualis
Celleforandringer 1
Endometriose
Celleforandringer 2 (Kræftens bekæmpelse)
Irritabel tyktarm
Knogleskørhed
Kønsvorter
Overvægt og fedme
Parvovirus B19
PCOS
P-piller - hvordan vælger man?
Præmenstruelt syndrom PMS
Spontan abort
Urin inkontinens
Øget hårvækst
Hormonbehandling efter menopausen 2
Kliniske forløb
MSRA
E-Ydelser

COLON IRRITABILE

IRRITABEL TYKTARM

 

Ansvarlig: Sven O. Skouby. Revideres løbende og senest 1. januar 2017, ajourføres kun ved større rettelser. Til: Patientorientering


 

Definition

Colon irritabile er en godartet kronisk tarmsygdom.  Årsagen er ukendt, men formentlig beror sygdommen på livsstil og kostvaner. Symptomerne er smerter, oppustenhed og rumlen i maven. Smerterne forstyrrer typisk ikke nattesøvnen. Afføringsvanerne er oftest ændrede i retning af vekslende diarré og obstipation eller kronisk obstipation. Symptomerne fra tyktarmen er hyppigt ledsaget af halsbrand og synkebesvær, ligesom træthed, vandladningsgener og symptomer fra underlivet er almindeligt. Det sidste fører disse kvinder til gynækolog.

 

Forekomst

Colon irritabile forekommer i mere eller mindre udtalt grad hos 15-20 % af den voksne befolkning, og mere end dobbelt så hyppigt hos kvinder end hos mænd. Symptomerne debuterer hyppigst i ungdommen, de er ofte af tilbagevendende karakter, og de kan forværres af stress.

 

Behandling

Ofte er det tilstrækkeligt blot at ændre livsstil I retning af mindre stress og mere motion. Kosten skal naturligvis omlægges i retning af fiberrig kost. Man bør undgå store måltider. Især er det vigtigt at fjerne de fødeemner, som fremprovokerer symptomerne, i første række mælkeprodukter, kaffe, fede spiser, alkohol, sorbitoltyggegummi, store måltider og gasproducerende spiser som kål, broccoli og bønner.

Medicinindtagelsen skal i givet fald revideres. Især skal man så vidt muligt undgå smertestillende midler af typen morfin, magnyl og gigtmidler.

Obstipation afhjælpes oftest bedst med fibertilskud kombineret med afføringsmidler, mens Retardin® eller Imodium®/Travello® hjælper på diarré.

 

·         Fibertilskud i form af hvedeklid 10-30 g daglig eller loppefrø 5-15 g daglig

·         Afføringsmidler i form af magnesiumoxid 0,5 – 2 g daglig eller lactulose 15-30 ml daglig

·         Midler som fremmer peristaltikken fx Primperan®, Prepulsid, eller Motilium

·         Stoppemidler fx Retardin®, Imodium®/Travello® og Questran®

 

  Ny Østergade 5, 1.sal 1101 Kbh. K